אחת התוצאות המפתיעות בלימודי המכניקה היא העובדה שכאשר על גוף פועלים כוחות משמרים בלבד )ו/או כוחות הניצבים למסלול התנועה בכל נקודה( אז מסלול התנועה בין שתי נקודות איננו משפיע על גודל מהירות הגוף המתקבלת בסופו. תוצאה זו פשוטה להפליא, אך אין זה הופך אותה לקלה להבנה. מטרת מאמר זה היא כפולה – מצד אחד, לפתח אינטואיציה לשימור אנרגיה מכנית דרך ידע קודם של התלמידים בבואם ללמוד נושא זה, ומצד שני, להראות כי חוק שימור האנרגיה המכנית מהווה בסך הכול פישוט מתמטי של החוק השני של ניוטון.
במאמר זה אנו דנים בחשיבות הגדולה של החשבון הדיפרנציאלי ככלי יישומי המאפשר ניתוח ממצה של אירועים פיסיקליים, בצורך להרחיב את השימוש בכלי חשוב זה, ובאפשרות לשלב בלימודי הפיסיקה בכיתות י”ב ניתוח של אירועים, מתחומים שונים, באמצעות פתרון של משוואות דיפרנציאליות פשוטות ובעלות אותה תבנית.
באחד האמשים שמתי לב לדוגמת תאורה מעניינת שנוצרת על התחתית של כוס עגולה המוארת על ידי מקור אור אלכסוני. כפי שרואים בתמונה 1, המעטפת של החזרי האור מקירות הכוס העגולה דומה בצורתה לתפוח. להלן ננסה להבין איך נוצרת המעטפת ואיך נוצר העוקץ.
כל הקבצים המועלים לאתר נועדו אך ורק לשימושם האישי של מורי הפיזיקה ולהוראה בכיתותיהם. אין לעשות שימוש כלשהו בקבצים אלו לכל מטרה אחרת ובכלל זה שימוש מסחרי; פרסום באתר אחר (למעט אתר בית הספר בו מלמד המורה); העמדה לרשות הציבור או הפצה בדרך אחרת כלשהי של קבצים אלו או כל חלק מהם.