גב' אלינה קולטון
alinacolton@gmail.com
במפגש אציג מערך לשיעור מתוקשב שפיתחתי לתלמידים. המערך משתלב בלימודי פרק הגרביטציה, בסיום הדיון בחוק הכבידה האוניברסאלי וכמבוא לטיפול באנרגיה פוטנציאלית כבידתית. על פי רב תלמידים פחות חזקים במתמטיקה מתקשים בהבנת נושא האנרגיה הפוטנציאלית הגרביטציונית בשל הצורך לבצע אינטגרציה על הכוח לאורך מסלול. הפעילות באה לגייס את סקרנותם של התלמידים, להמחיש את הצורך בפיתוח ביטוי מתמטי לאנרגיה פוטנציאלית כבידתית ולהעמיק את הבנת הנושא.
הפעילות נפתחת במצגת אישית ואינטראקטיבית לתלמיד, בה הוא מתבקש להשתעשע בשאלה – האם ניתן לזרוק אבן במהירות מספיק גדולה באופן כזה שהיא לא תשוב לכדור הארץ. בשלב השני התלמיד משיב על דף עבודה ממוחשב המפתח את השאלה הזו לכיוון של ניסיון להשיב עליה באופן נומרי. בשלב שלישי התלמיד בונה אנליזה נומרית באקסל שמאפשרת לו לשלוט על הפרמטרים של מסת הכוכב, רדיוסו, ומהירות הזריקה של הגוף. התלמיד מוזמן לבצע ניסיונות שונים ולגלות באופן נומרי מהי מהירות המילוט של גוף מכדור הארץ.
כשהתלמידים מגיעים למסקנה הם קצרי רוח לגלות אם הגיעו למסקנה הנכונה – זהו למעשה הפרומו לשיעור הבא, בו הם מגלים את הפיתוח האנליטי משיקולי אנרגיה ובאמצעות שימוש בו יכולים להשוות את הגילוי מהעיבוד הנומרי לחישוב בשיטה האנליטית.
פעילות זו מהווה דוגמה לסדרה של פעילויות שעושות שימוש בכלים טכנולוגיים מגוונים (מוכרים יותר ופחות) שגילית פורת ואנוכי נשתף וניצור ביחד עם מורים בקיץ הקרוב במסגרת ההשתלמות "אאוריקה! סדנה לשימוש יצירתי בכלים מתוקשבים להוראת הפיזיקה" שתתקיים בטכניון.