מיני פרויקט – פל"א של חקר

צילה חורש
choresh@012.net.il
תיכון אלון, רמת השרון

 

ביצוע מיני פרויקט הוא שיא של תהליך למידה בגישת חקר במסגרת לימודי המעבדה, ובו תתמקד ההצגה. כשהתלמיד עושה מיני פרויקט, הוא מיישם באופן עצמאי מיומנויות חקר אותן רכש בתהליך הלמידה בדרך החקר במעבדה. בנוסף למיומנויות המוכרות במעבדה "הרגילה" כמו ביצוע ניסוי, עיבוד תוצאות והסקת מסקנות, כאן נדרש התלמיד למיומנויות חקר נוספות כמו למשל, שאילת שאלות, תכנון ניסוי, או שיתוף עמיתים.
בפועל, המדובר בעבודת חקר במסגרת מצומצמת של כ-12 שעות הוראה בכיתה. המיני פרויקט נקרא כך, להבדיל מעבודת חקר "גדולה", שניתן להגדירה כחלק מיחידות הלימוד לבגרות בפיזיקה (2 י"ל, 5 י"ל וכד')
אז מה יכול להיחשב כפרויקט קטן?
חקירה על נושא הסובב את חייו של התלמיד, חקירה אודות תופעה המסקרנת אותו, בעיה שנתקל בה בספר והוא מעוניין להרחיב ולהעמיק בה, התמקדות בתחביב שלו וכן הלאה.
תהליך החקירה נעשה באמצעות מיומנויות הנרכשות במהלך ביצוע הניסויים על פי תכנית הלימודים שעוצבה למטרה זו. היות ותפקיד המעבדה הוא בעיקר לפתח את מיומנויות החקירה אצל התלמיד, גם בבחינת הבגרות הוא נשאל על המיומנויות באמצעותן חקר את הנושא הנבחר, על הקשיים שהתעוררו, על עבודת הצוות שחווה.
חקירה מסוג זה תורמת לאוטנטיות, ולחיבור בין העולם שמחוץ לבית הספר לבין עולם החוקים והעקרונות הפיזיקליים, ובכך תורמת למוטיבציה, לעניין ולסקרנות שלו. בהצגה יוצגו דוגמאות.
ביצוע המיני פרויקט מהווה את שיא העשייה במעבדה מבחינת התלמיד, שכן כאן יש לו בעלות שלמה על התוצר - מתקופת טרום הלידה, עוד בטרם הבשיל, ועד לתקופה שבו הוא מוצג לראווה ובהתרגשות רבה לפחות 3 פעמים: בפני התלמידים בכיתה, בפני ההורים והמורים בערב מגמה ובפני הבוחן בבחינת הבגרות.
התלמידים נהנים מהעשייה ואותה הם גם זוכרים לאורך זמן ועשייה זו גם מקרינה עלי, על ההוראה שלי, שהרי גם אני לומדת יחד עמם! כך יוצא ששביעות הרצון שלהם משפיעה גם על המוטיבציה והסיפוק שלי.

הפעלת המשתתפים:
דיון באתגרים שהפעילות מזמנת