גלילאו גליליי

גלילאו גליליי

גלילאו גליליי (Galileo Galilei), נולד בפיזה (איטליה) לאב מוזיקאי. הוביל מהפכה מדעית במספר תחומים בהם עסק. שינה את התפיסה האריסטוטלית וייסד את החקירה המבוססת על ניסוי. גלילאו בנה את הטלסקופ הראשון שהיה ניתן בעזרתו לצפות בגרמי השמים, ותרם לגילוי ירחיו של צדק. בהתבסס על תצפיותיו דגל בתיאוריה ההליוצנטרית, של קופרניקוס, לפיה השמש במרכז על פני התיאוריה הגיאוצנטרית, לפיה כדור הארץ במרכז. דעתו זו עוררה עליו את זעם הכנסיה ואף נשפט על כך. ב-1979 הורה האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2 לבדוק מחדש את משפטו של גליליאו. ב-1984 הודתה הכנסייה כי אנשיה "טעו" כשהרשיעו אותו, וב-1992 (350 שנה אחרי מותו) הכריז האפיפיור על זיכויו של גליליאו מכל אשמה.

 

בנוסף לתרומתו בתחום האסטרונומיה, גלילאו תרם רבות גם בתחום המכניקה: גילה כי מהירות תנועתו הטבעית של גוף שאין עליו השפעות מבחוץ היא מהירות קבועה ("חוק ההתמד"), חקר את נפילתם החופשית של גופים, ומצא שאין היא תלויה במשקלם (המיתוס שהוא הוכיח זאת בהפלת שני כדורים בעלי משקל שונה מראש המגדל הנטוי בפיזה). גילה גם את חוקי תנודתה של המטוטלת, ותרם תרומה ראשונית למדע חוזק החומרים .

 

בנוסף עסק בפרוייקטים רבים בניהם מתחום הנוזלים והמוצקים, המגנט ותורת האור. מסופר שעל ערש מותו (ולפי גרסה אחרת, בצאתו ממשפט האינקוויזיציה השני) לחש, "Eppur si muove" -ואף על פי כן נוע תנוע (כלומר, הארץ סביב השמש).