סר אייזיק ניוטון

איור: ויקיפדיה
איור: ויקיפדיה

אייזיק ניוטון (Isaac Newton) מגדולי הפיזיקאים של כל הזמנים.
ניוטון נולד בכפר וולסתורפ שבמחוז לינקולנשייר שבאנגליה, לאם ששכלה את בעלה החקלאי, כמה חודשים קודם להולדותו של ניוטון. לאחר שנישאה מחדש גדל ניוטון בבית סבתו. יש הסוברים כי ריחוק זה מאימו נתן אותותיו על אופיו הקשה.

בתאריך 5.7.1687 יוצא לאור ספרו "היסודות המתמטיים של פילוסופיית הטבע", פירסום שהיווה את הבסיס החשוב ביותר של הפיזיקה במשך מאות שנים. לספר שלושה כרכים: על תנועה של גופים, עוד על תנועה של גופים , המערכת של העולם.

אמרה מפורסמת: "אם הרחקתי לראות יותר מאחרים, הרי זה משום שעמדתי על כתפיהם של ענקים".
 
מתרומותיו העיקריות:

  • תרם רבות לחקר נושא האופטיקה. בתחום זה ביצע את הניסוי שהוכיח שהאור הלבן הוא תערובת של כל הצבעים. הציע מודל חלקי לגבי מהותו של האור, בניגוד למודל הגלי שהציע הויגנס. בתחילת המאה ה-20, הודות לאיינשטיין התברר שלאור גם תכונות חלקיקיות וגם גליות.
  • ניסח את שלושת חוקי התנועה.
  • ניסח את חוק הכבידה העולמי שבבסיסו עומד הכלל שיש כח משיכה כובדי בין כל שני גופים ביקום, הנמצא ביחס ישר למסה של כל אחד מהם וביחס הפוך לריבוע המרחק שבין מרכזיהם. בעזרת תיאור זה הסביר ניוטון את תנועתם של כוכבי הלכת ואת תופעת הגיאות והשפל. בהתבסס על הסבר זה, מדענים אף ניבאו שקיים כוכב לכת נוסף שאכן התגלה בשנת 1846 ע"י יוהאן גלה ושם הכוכב נפטון. בכך עמדה תורה זו של ניוטון גם ביכולת הניבוי הנדרשת מתיאוריה בנוסף על יכולת ההסבר של עובדות ידועות.

 
במקביל לפעילותו המדעית, הקדיש ניוטון זמן רב למחקרים בתחומי התאולוגיה הנוצרית ובאלכימיה.
 
חשוב לציין שתורת היחסות של איינשטיין אינה מבטלת או דוחקת את התיאוריה הניוטונית, אלא שהתיאוריה הניוטונית דנה במקרים פרטיים לתורת היחסות המצומצמת, כאשר דנים במהירויות הקטנות בהרבה ממהירות האור, הלא אלו התנועות המתרחשות סביבנו.