ריקוד החלונות

לחצו על התמונה להגדלתה (הגדל)
לחצו על התמונה להגדלתה

ההסבר של התלמיד בתמונה שלפנינו ניתן לראות עדשה מרכזת, מסך ושלוש דמויות:

  1. הדמות הגדולה משמאל על המסך.
  2. הדמות הבינונית באמצע על העדשה.
  3. הדמות הקטנה מימין על העדשה.

כל אחת מן הדמויות מקיימת תופעה פיזיקאלית: הדמות הגדולה מתקבלת בזכות אפקט העדשה. כלומר, קרני אור מגיעות אל העדשה והן נשברות לכיוון נקודת המוקד. במקרה ונציב את העדשה במרחק מן המסך השווה למרחק המוקד תתקבל על הקיר דמות ממשית, ברורה (ב"פוקוס"), הפוכה ומוקטנת. ארבעת התכונות הללו מאפיינות מקרים ספציפיים בהם הגוף נמצא במרחק גדול יותר מאשר מרחק המוקד ביחס לעדשה. בתמונה שלנו קרני אור מגיעות מהחלון, נשברות בעדשה ומתקבלת הדמות על הקיר.

 

הדמות האמצעית מתקבלת כיוון שחלק מאותן קרני אור המגיעות מהחלון פוגעות בדופן הקדמית החיצונית של העדשה ומוחזרות אלינו.

 

הדמות הימנית מתקבלת בזכות החזרת אור מהדופן אחורית פנימית של העדשה. קרני האור המגיעות מהחלון וחודרות את הדופן הראשונה של העדשה, עוברות דרך העדשה (שם הדמות מתהפכת) ומגיעות לדופן האחורית ומשם מוחזרות אלינו. על מנת למנוע החזרות פנימיות וקדמיות והופעת דמויות כפילים במערכת צילום/הדמיה, מצפים את פני העדשה בציפויים רב שכבתיים. 

 

הרחבה

העצם שדמויותיו נראות בתצלום הוא בית שנמצא רחוק מאד מהעדשה ומואר באור יום. הדמות הראשונה אליה התלמיד מתייחס, היא הדמות השמאלית ביותר. זוהי דמותו הממשית של הבית והיא מתקבלת על קיר החדר שמשמש כמסך. הדמות מתקבלת ברורה כיוון שמרחק הבית מהעדשה גדול מאד מאד מאורך המוקד של העדשה, כך שיחסית לעדשה הבית נמצא באינסוף ודמותו הממשית וההפוכה מתקבלת במוקד העדשה. הדמות מוקטנת וכדי לראות אותה, אין צורך להביט בה דווקא מבעד לעדשה. (כמו בניסוי שמבצעים למציאת רוחק המוקד של עדשה דקה). הדמות השניה, האמצעית היא דמותו של הבית והיא מתקבלת מהחזרת האור מפניה הקרובים (לבית) של העדשה שמשמשים במקרה זה כמראה קמורה (מראה מפזרת). הדמות היא מדומה, ישרה ומוקטנת.

 

התרשים מתוך האנציקלופדיה של Ynet מדגים את אופן מהלך קרניים למציאת הדמות.

 

 
כיוון שהדמות המוקטנת והישרה של הבית היא מדומה היא אינה מתקבלת על מסך וכדי לראות אותה, קרניים החוזרות מהעדשה חייבות להגיע אל העין של הצופה. הדמות השלישית, הימנית ביותר היא הדמות של הבית המתקבלת, מהחזרת האור מהחלק הפנימי של פניה המרוחקים של העדשה, המשמשים במקרה זה כמראה קעורה (מרכזת).
 
התרשים מתוך האנציקלופדיה של Ynet מדגים את מהלך הקרניים לקבלת דמות במראה קעורה.
 
 
כיוון שהדמות המוקטנת והפוכה של הבית היא ממשית ניתן לראות אותה כך שקרניים החוזרות מהעדשה מגיעות אל העין של הצופה, כמו בצילום. ניתן גם לקבל את הדמות על מסך ואז, כדי לראות אותה, יש להסתכל על המסך מהכיוון הנגדי.