שיעור פתיחה בפיזיקה
שיעור פתיחה בפיזיקה (הגדל)

מאת הניה ווילף, תיכון ע"ש ב. כצנלסון, כפר סבא

שיעור זה משמש אותי בעת פתיחת לימודי הפיזיקה בכיתה י' ובכיתה חדשה בי"א.

מטרת השיעור: להגיע עם התלמידים למסקנה שאם נדע חוקים וכללים, נוכל להבין תופעות ולהתייחס אליהן כאל דבר מציאותי ולא כאל קסמים וכוחות על טבעיים.

משך הפעילות: שיעור עד שניים.

הפעילויות מוצגות ללא הסברים, ורק לאחר מכן מובאים ההסברים.

  1. אני שואלת את התלמידים: "מי מכם מאמין בטלפתיה – קריאת מחשבות?" בדרך כלל יימצאו אחד או שניים לפחות המאמינים בכך, ויביאו את אורי גלר כדוגמא. בשלב זה אני מודיעה שגם אני ניחנתי בכשרון זה ומביאה הוכחה בדרך הבאה:
    עוד לפני השיעור אני מסכמת עם תלמיד על סימן מוסכם בינינו – התלמיד יוצא מהכיתה והכיתה בוחרת איזשהו עצם אותו יצטרך התלמיד היוצא לנחש באמצעות כוחות העל שלי. לדוגמא: ניתן לסכם עם התלמיד שלאחר מספר הצבעותעל כל מיני עצמים אני אצביע על משהו בצבע כחול והעצם שלאחריו הוא העצם הנבחר. התלמיד חוזר לכיתה לאחר שנבחר העצם. כאן נדרש מעט כושר משחק מצדי, כמו שפשוף הרקות ודרישה לשקט ולריכוז וכו', והתלמיד כמובן "יודע" מהו העצם הנבחר. חוזרים על הפעולה עוד פעם או פעמיים ומבקשים מהתלמידים להגיב. כולם בטוחים שאין לי כוחות על, אבל אינם יודעים להסביר את התופעה. ההסבר יינתן מאוחר יותר . בשלב זה אני צריכה לבסס את כוחות העל שלי וכאן מגיע ה"קסם" הבא.
  2. הקסם מבוסס על סדרת קלפים עליהם מופיעים מספרים (ראו קובץ מצורף). מבקשים מתלמיד לבחור מספר בין 1 ל 100 ומראים לו את הקלפים בזה אחר זה ומבקשים ממנו לומר אם המספר שבחר מופיעבקלף שמראים לו. בינתיים אנחנו מסכמים את כל המספרים הראשונים שמופיעים בכל קלף בצדו השמאלי למעלה בו צוין שנמצא המספר שנבחר ע"י התלמיד. הסכום ייתן את המספר הנבחר. חוזרים על פעולה זו מספר פעמים עם תלמידים שונים. בשלב זה יש כבר מספר תלמידים המשוכנעים בכוחות העל שלי.
    הקלפים בנויים בשיטה הבינארית בה ניתן להציג כל מספר, על כן ניתן להרכיב כל מספר שנבחר באמצעות חזקות של 2 המופיעות בראש הקלף. ניתן לקנות מערכת כזו של קלפים ועוד עזרי "קריאת מחשבות" וקסמים בחנויות צעצועים (צעצועי קודקוד משווקים חבילות מעין אלה).
  3. אם השיעור מתקיים בחדר ובו מחשב המחובר לברקו ניתן להראות שגם המחשב קורא מחשבות. לשם כך יש להיכנס לאתר המתאר כדור בדולח (הקלק על המילים הכחולות) ולצדו רשימה שלמספרים וסמלים. מבקשים מתלמיד לבחור מספר בן שתי ספרות, לחסר ממנו את סכום ספרותיו, לבדוק מהו הסמל הרשום ליד התוצאה שהתקבלה, ואז לשים את הסמן על כדור הבדולח וללחוץ על עכבר שמאלי. הכדור יראה את הסימן שהתלמיד הגיע אליו, וכאן התדהמה גדולה. חוזרים על הפעולה מספר פעמים והמחשב קורא מחשבות!
    יהיו תלמידים שיגיעו להסבר. הפעולה מבוססת על כך שאם נבחר מספר דו ספרתי שספרותיו a ו b, הרי המספר הוא: 10a+bואם נחסיר ממנו את סכום ספרותיו נקבל:
    10a+b-(a+b)=9a , כלומר מספר המתחלק ב 9, ואם נבדוק את הלוח שליד כדור הבדולח, נראה שלכל המספרים המתחלקים ב 9 יש אותו הסימן. בפעם הבאה משתנים הסימנים, אך עדיין לכל המספרים המתחלקים ב 9 אותו סימן, והלחיצה על כדור הבדולח מביאה אותנו לסימן זה. קצת מתימטיקה וקצת תכנות והתופעה מוסברת.
  4. לאחר שלוש הדגמות אלו אני שואלת את התלמידים אם אכן לי ולמחשב יש כוחות על טבעיים או שיש הסבר לכל התופעות. מתקיים דיון עם התלמידים ומוצגים ההסברים והכללים לכל פעילות.
  5. אם נשאר זמן, ניתן להציג "קסמים" פיזיקליים, כמו צמד המראות הכדוריות ובתוכן גולה, שאת דמותה התלמידים מנסים לתפוס, או הקשת בשמים שאותה ניתן ליצור באמצעות מנסרה בכיתה. בספרו של ד"ר פאול גלוק "אוצר הניסויים להוראת הפיזיקה" ע"מ 116 מתואר "קסם" פיזיקלי המבוסס על מקדמי שבירה זהים. ניתן להמשיך עוד ועוד כיד הדמיון הטובה עלינו.
  6. אני מסיימת את כל ההצגה בתופעה הפשוטה והמוכרת לכולם: גוף נופל, ושואלת: "מדוע הוא נופל?". כאן התלמידים כבר יזכירו את כוח המשיכה,ואז אני מציינת שאם חיזר, שבעולמו אין כוח משיכה, היה רואה כדור נופל, ככה סתם מבלי שמישהו יגע בו, לבטח היה רואה בכך קסם.
  7. משפט הסיום של השיעור הוא שעלינו ללמוד את הכללים ואת החוקים על מנת להבין תופעות (וזאת נעשה בשיעורי הפיזיקה) ושאין להאמין לכל דבר באופן עיוור, אלא יש להפעיל את ההגיון שלנו ולהעמיד כל טענה בחשיבה ביקורתית.

 

להורדת קובץ השיעור  להורדת קובץ השיעור
להורדת נספח לשיעור  להורדת נספח לשיעור