האם משקל הבצק משתנה לאחר תפיחה ? |
|||
![]() השאלה של התלמיד שלא הזדהה בשמו. האם משקל הבצק משתנה לאחר תפיחה ? תשובה מאת ד"ר אלישבע כהן, המחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן למדענענה על שאלה זו בהנחה שהתפיחה של הבצק מתרחשת תודות לשמרים הנמצאים בבצק. כמו כן, נניח שבזמן התפיחה הבצק אטום לחדירה של גזים לתוכו וכן לבריחה של גזים ממנו (למשל על ידי עטיפתו בבד). שמרים הם אורגניזמים חד תאיים שיכולים להפוך סוכר (המורכב מפחמן, מימן וחמצן בתרכובת C6H12O6) הנמצא בבצק לפחמן דו חמצני CO2 ולאתנול (אלכוהול לשתייה). כאשר מתרחש התהליך הנ"ל תופח הבצק, משום שהפחמן הדו חמצני הוא גז המנסה להיפלט לאוויר ובכך יוצר מעין "בועות" בבצק. כאשר הבצק נאפה, השמרים מתים והבועות נותרות מקובעות. הבועות הללו נותנות לבצק האפוי את רכותו. אם כן, בהתאם להנחות שלעיל, בזמן התפיחה המסה של הבצק לא משתנה (ולכן גם משקלו), אלא מתרחש תהליך כימי ההופך את המרכיבים המקוריים לתוצרים אחרים. תודה לרלי שור על היעוץ המדעי.
|
|||
|
|||