מבוסס על כתבה של שי זמיר, Ynet, 8.04.10
בעשור האחרון נתגלו חמישה יסודות, כאשר האחרון שבהם התגלה החודש: צוות בינלאומי של חוקרים מרוסיה ומארה"ב הצליח ליצור לראשונה את היסוד הכבד 117. התגלית מאששת את ההשערה שיסודות כבדים מאופיינים בזמן חיים ארוך יחסית וכי הם די יציבים.
לעת עתה נקרא היסוד Ununseptium או 117, וזאת עד שהמדענים ימצאו לו שם הולם.
117 הוא היסוד הטרנס-אורני ה-26 שהתגלה עד כה. יסודות טרנס-אורנים הם יסודות שהמספר האטומי שלהם גדול מזה של אורניום (92) ושנוצרים בדרך כלל באופן מלאכותי במאיצי חלקיקים.
נזכיר, שהמספר של יסוד בטבלה המחזורית נקרא המספר האטומי, והוא מציין את מספר הפרוטונים שבגרעין. מספר זה קובע את סוג האטום. כלומר, בגרעין האטום שנתגלה ישנם 117 פרוטונים. כיום ישנם בטבלה 118 יסודות, אך למעשה עד לחודש שעבר נתגלו 117 מתוכם, כך שהיה קיים "חלל ריק" בין היסוד ה-116 ליסוד ה-118.
כדי לייצר את היסוד נעזרו המדענים במאיץ החלקיקים שנמצא במכון "ג'וינט" למחקר גרעיני שברוסיה, שם ירו החוקרים קרניים יוניות של סידן שפגעו ביסוד הרדיואקטיבי ברקליום, מס' 97 בטבלה. לאחר 150 ימים הגיחו לאוויר העולם 6 אטומים של היסוד 117. הם התקיימו למשך זמן קצר של בין 21 ל-25 מיליוניות השנייה ואחר כך התפרקו ליסודות "קלים" יותר. זה הספיק על מנת להכריז על מציאתו של היסוד החדש. כך נתמלא החלל הריק שנמצא בטבלה המחזורית בין היסודות 116 ל-118, וכעת מחפשים המדענים רמזים שיעזרו להם ליצור את היסודות הבאים בטבלה.
גילוי היסוד 117 מאשש את אחת התיאוריות שעוסקות בגרעין האטום, לפיה קיימת שורה של יסודות כבדים (יסודות שמספרם האטומי גדול מ-103). שאמורים להישאר יציבים לפרק זמן ארוך, מה שיאפשר לערוך בהם ניסויים מורכבים. תיאוריה זו מכונה "אי של יציבות". על אף שמדובר ביסודות מלאכותיים שנוצרים במעבדה, החוקרים לא מוציאים מכלל אפשרות שניתן למצוא אותם גם בטבע במקרים נדירים, למשל לאחר סופרנובה, התהליך בו כוכבים מאסיביים במיוחד מתפוצצים.
עוד על הטבלה המחזורית:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_element