מים רותחים

השאלה מאת ריקי

התשובה באדיבות אתר "בשער".

האם מים אחרי רתיחה, שהתקררו לחלוטין, ירתחו יותר מהר אחר כך? האם קיים שינוי כלשהו שגורם להם לרתוח יותר מהר?
תשובה מאת פרופ' בני גרבר, המכון לכימיה האוניברסיטה העברית:

במים מזוקקים, בתנאי מעבדה מושלמים, תהליך הרתיחה הראשון לא משפיע על התהליך השני. העיקרון שונה כאשר מדובר במי ברז לדוגמא. מים אלה מכילים ריכוז נמוך של מלחים המומסים במים. ע"פ חוקי התרמודינמיקה המלח שבמים גורם לעליה בטמ"פ הרתיחה (בהשוואה לזו של מים מזוקקים). בתהליך הרתיחה מלח מהתמיסה (המים) שוקע בדפנות הכלי. בתנאים אלה רתיחה נוספת תתרחש בטמ"פ נמוכה יותר, כיוון שלאחר הרתיחה הראשונה אין יותר מלחים במים. זהו האפקט המתואר בשאלה, אפקט זה תלוי בריכוז המלחים במים בהם משתמשים.